Pasta z chili jest elementem wielu potraw, szczególnie tajskich. Staram się być inspiracją i pozostawić Wam pole do popisu. Niewiele przepisów zamieszczam z tak dokładnie odmierzoną ilością składników. Jednak tym razem, w przyrządzeniu tej pasty konieczne zastosujcie się ściśle do podanych proporcji.
Przepis
Na gorący olej wrzucić marchew, cebulę i czosnek. Gdy czosnek zacznie brązowieć dodać cztery łyżki suszonej papryki. Mieszać i podgrzewać. Dodać sos sojowy, cukier i sok z limonki. Gdy wystygnie, całą masę włożyć do blendera i zmiksować. Pastę można mrozić a w lodówce świeżość zachowuje do dwóch tygodni .
Składniki
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki tartej marchwi
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 4 łyżki suszonej ostrej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny