Nie jestem fanką pączków. Dlatego moja propozycja na dzisiejszy tłusty czwartek to pączki serowe z majerankiem. Przekonajcie się sami jak smakują.
Przepis
Twarożek blendujemy w mikserze razem z żółtkami. Dodajemy cukier, majeranek (dodałam ok. 2 łyżki) i mąkę. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy, wlewamy łyżkę spirytusu i całość delikatnie mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową. Następnie używając do pomocy łyżkę, urywamy po kawałku ciasta i otaczamy porcje wielkości orzecha włoskiego w mące. Nie martwcie się, że trochę się kleją. Delikatnie uformujcie kulki i wrzucajcie partiami na rozgrzany olej. W trakcie smażenia przewracamy je na drugą stronę. Po wyjęciu odsączamy nadmiar tłuszczu.
Gdy wystygną nie posypuję ich cukrem pudrem tylko serwuję z domową marmoladą.
Składniki
- 250 g białego sera
- 0,5 szklaneczki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 405
- 1 łyżka spirytusu
- 2 jajka
- majeranek
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta soli