
Szczególnie dobrze smakuje zrobiony ze świeżej fasoli ale gdy sezon na nią się skończy można wykorzystać suszoną. Pamiętajcie jednakże o jej moczeniu przynajmniej przez noc.
Szczególnie dobrze smakuje zrobiony ze świeżej fasoli ale gdy sezon na nią się skończy można wykorzystać suszoną. Pamiętajcie jednakże o jej moczeniu przynajmniej przez noc.
Świeża fasolę gotujemy do miękkości dodając szczyptę sody oczyszczonej. Wystudzoną blendujemy, wykorzystując wodę w której się gotowała. Konsystencja pasta powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę.
Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą asafetydy.. Cebula powinna się lekko przypiekać i wtedy dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Całość podsmażamy do momentu gdy jabłko zacznie się lekko rozpadać. Studzimy i łączymy ze zblendowaną fasolą. Dodajemy dużo otartego majeranku, grubo zmielony pieprz i sól.
Całość powinna przegryźć się około 1 godziny w lodówce.