Pasztet warzywny z ziarnami ciecierzycy.
Przepis
Ugotować ciecierzycę do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. Oba składniki wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym i delikatnie przesmażyć. Dodać ajwan, oregano w liściach, mieloną kolendrę i jirę oraz sól i pieprz. Na tarce zetrzeć cukinię (na ogórkowych oczkach) i dodać do gorących warzyw na patelni – już nie przesmażać, tylko wymieszać. Dodać do całości płatki owsiane, jedną łyżkę mąki ryżowej, dwa jajka i koniecznie ugotowana cieciorkę. Całość do foremki i do piekarnika na 200 stopni,na ok. 40 minut. Jest dobry na ciepło i zimno.
Składniki
- ziarna ciecierzycy
- cebula
- sól, pieprz
- marchew
- cukinia
- olej słonecznikowy
- ajwan
- oregano w liściach
- mielona kolendra
- jira
- płatki owsiane
- mąka ryżowa
- jajka