Pasztet warzywny z ziarnami ciecierzycy.
Przepis
Grzyby shitake namoczyć na na noc, później pokroić w cienkie plasterki (ogonki odrzucić, są twarde). Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić i na koniec dodać czosnek. Marchew pokroić w plasterki, kapustę w piórka a imbir w drobne pałeczki. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać zimną wodą lub wodą z moczonych wcześniej grzybów. Dodać pieprz, traganek i korzeń czerwonej szałwii. Dodajemy parę łyżek oliwy. Całość gotujemy pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Na końcu dodajemy solony sos sojowy do smaku. Zupę należy zjeść po ugotowaniu i nie odgrzewać drugi raz. Zalecam na 250 ml wody 1,5 grama traganka i tyleż samo szałwii.
Składniki
- cebula
- pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
- marchew
- kapusta
- grzyby shitake
- traganek
- korzeń czerwonej szałwii
- imbir
- zielona pietruszka
- sos sojowy