Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na zupę dyniową. Poznajcie więc moją wersję.
Przepis
Dynię obieramy i kroimy w kostkę i tak przygotowaną przekładamy do garnka. Imbir ścieramy (na tarce o grubych oczkach) i dodajemy do dyni. Ilość imbiru uzależniona jest od tego czy chcemy zupę ostrzejszą czy łagodną.
Do garnka dodajemy również kawałek skrojonego w kostkę korzenia selera i pokrojonego batata. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy troszkę oliwy. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości.
Po ugotowaniu blendujemy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, a sok wyciskamy i dodajemy do kremu. Doprawiamy zupę do smaku cukrem trzcinowym.
Składniki
- dynia
- pomarańcza
- seler korzeń
- batat
- imbir
- cukier trzcinowy
- sól
- olej