Zatęskniłam za wietnamską kuchnią. Pomyślałam… no i są. Sajgonki Palomki
Przepis
Kupiłam w sklepie papier ryżowy – świat się kończy. Jeszcze dwa lata temu nie do pomyślenia by go tutaj dostać. Gdy pierwszy raz przyjechałam do Indii praktycznie w ogóle nie można było kupić produktów przetworzonych czy importowanych. Na półkach były tylko lokalne produkty. Teraz globalizacja, jest więc i papier… ryżowy.
Zacznijmy od nadzienia, to co w dobrych sajgonkach najważniejsze.
Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew, groszek zielony ugotować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziarna gorczycy. Gdy zaczną “strzelać” wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i kolejno wszystkie składniki. Po przesmażeniu przyprawić i wystudzić masę.
Papier ryżowy zanurzyć na 2, 3 sekundy do letniej wody, rozłożyć na dużym talerzu lub desce. Nałożyć farsz i zwijać sajgonkę. Można już jeść w takiej postaci ale także można podsmażyć na patelni na złoto z każdej strony.
Składniki
- kapusta
- marchew
- groszek
- cebula
- kolendra proszek
- gorczyca czarna
- garam masala
- papier ryżowy