
Dziś w wersji z jabłek ale w Indiach przyrządzam go także z mango. Smakuje dobrze na ciepło jednak, według mnie najlepiej zjeść go po paru godzinnym schłodzeniu.
Dziś w wersji z jabłek ale w Indiach przyrządzam go także z mango. Smakuje dobrze na ciepło jednak, według mnie najlepiej zjeść go po paru godzinnym schłodzeniu.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, dodać cynamon, zalać wodą i gotować. Rodzynki namoczyć w rumie lub w innym mocnym alkoholu. Proporcje mąki ustalamy tak samo jak dla budyniu – jedno opakowanie czyli ok 2,5 łyżki na 0,5 l płynu. Po ugotowaniu miksujemy jabłka z płynem, dobieramy odpowiednią ilość budyniu lub mąki. Lepiej gdy masa jest delikatnie rzadsza niż gęstsza ponieważ pektyny w jabłkach zwiążą bardziej masę. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy wciąż mieszając do wrzącej masy jabłkowej. Jeśli jest potrzeba dosłodzenia to dodajemy cukier. Dodajemy rodzynki i wlewamy w miseczki. Studzimy.