Mam ochotę na placki cukiniowo-ziemniaczane, a że zakisiłam wczoraj limonki (tu w Indiach są malutkie i wyglądają jak zielone piłeczki do pingponga). Do kompletu zrobiłam jogurt z mleka bawolego – jest gęsty jak śmietana.
Przepis
Ścieramy na grubej tarce ziemniaki i cebulę. Cukinię ścieramy tak samo ale do osobnej miseczki. Solimy i po ok. 20 min. wyciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej wraz z jajkiem i paroma łyżkami mąki ryżowej. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. pól godz. w lodówce. Po tym czasie smażymy rozprowadzając masę na patelni. Po usmażeniu kładziemy na wierzch posolony jogurt z posiekaną dymką. Obok układamy kiszone limonki lub cytryny.
Składniki
- kiszone limonki lub cytryny
- mąka ryżowa
- jajko
- szczypior
- cebula
- jogurt
- olej
- cukinia
- ziemniaki