Awokado, soczewica i pasta z rzodkiewką – to bohaterki dzisiejszego odcinka. Różnorodne smaki, które się doskonale uzupełnią podczas wspólnej kolacji lub śniadania.
Przepis
Pasta z awokado
- awokado najlepiej takie z szorstką, ciemną skórką (zwykle są sprzedawane dojrzałe i lepiej nadają się na pastę)
- papryczka chilli
- cebulka
- sok z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść. W blenderze rozdrobnić cebulkę, czosnek i papryczkę na malutkie, ale wyczuwalne kawałki. Połączyć wszystkie składniki, dodać sok i przyprawy.
Pasta z soczewicy
- soczewica zielona
- pomidor
- cebulka dymka
- łyżka przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu
- garam masala
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Soczewicę gotujemy. Trwa to krótko ale chcemy osiągnąć efekt gdy niektóre ziarenka będą lekko rozgotowane, a inne w całości. Odcedzamy i studzimy. W międzyczasie kroimy pomidora w kostkę i siekamy dymkę. Wszystkie składniki łączymy. Nie żałujcie garam masali.
Pasta ze słonecznika
- ziarenka słonecznika
- dymka z kawałkami cebulki lub natka
- zielony groszek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z limonki
- starta skórka z limonki
Najlepiej namoczyć ziarna słonecznika przez noc i potem odlać wodę ale jeśli jesteśmy nieprzygotowani to można także ugotować ziarenka przez 15-20 minut, odlać wodę i zblendować z oliwą. Dodać pokrojoną natkę lub dymkę, doprawić do smaku. Jeśli chodzi o groszek zielony to teraz dostępny jest świeży i możemy dodać leciutko podgotowany lub jeśli kupujemy mrożony to tylko przelać go wrzącą wodą. Łączymy sałatkę z groszkiem i otartą skórką z limonki.