
Dziś przyrządzam palak panir. Podstawą potrawy jest ser, niestety, w Polsce nie dysponujemy takiego typu serem i dlatego na wstępie proponuję zastąpić go tofu. Prosty i smaczny przepis.
Dziś przyrządzam palak panir. Podstawą potrawy jest ser, niestety, w Polsce nie dysponujemy takiego typu serem i dlatego na wstępie proponuję zastąpić go tofu. Prosty i smaczny przepis.
Szpinak umyć, gotować w całości ok. 5 min. Odcedzić, zachować ok 0,5 szklanki wody z gotowania, a szpinak pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. W blenderze rozdrobnić dość dużo czosnku, ostrą papryczkę i imbir na pastę. Podczas blendowania dodać przyprawy: kumin proszek, kolendra proszek, szczypta cynamonu i garam masala. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na gorący olej i chwilę podsmażyć. Podsmażoną mieszankę wraz z pokrojonymi pomidorami dodać do szpinaku i zblendować dodając wody, która pozostała z gotowania. Szpinak ma mieć konsystencje gęstego sosu. Posolić. Tofu pokroić w kostkę i przesmażyć do osiągnięcia złotego koloru. Całość połączyć .