Proste, łatwe i szybkie do przygotowania. Jeśli nie macie małych foremek to równie dobrze sprawdzi się tortownica. Ciasta zróbcie tyle ile potrzebujecie, a nadmiar można mrozić do ok. 2 miesięcy.
Przepis
Składniki na ciasto połączyć bardzo szybko ze sobą. Ciasta absolutnie nie wygniatać. Po połączeniu ciasto rozwałkować i wykleić cienką warstwą tartaletki lub blaszkę uprzednio posmarowane masłem i obsypane np. kaszą manną. Tak przygotowane blaszki wkładamy do zamrażalnika.
Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Po zamrożeniu ciasta (ok. 1 godziny) nakładamy farsz i zapiekamy w temperaturze 180 stopni od 40 minut do 1 godziny i 15 minut w zależności od wielkości formy.
Składniki
ciasto:
- masło w proporcji do mąki żytniej 1:2
- jajko
- szczypta soli
- ewentualnie śmietana
farsz:
- szpinak (przygotowany jak pokrzywa w poprzednim przepisie)
- ser starty typu parmezan (może być taki jaki lubicie np. mozzarella do zapiekania)
- jajko lub dwa jeśli duża objętość
- sól
- pieprz
- trochę tłustej śmietany
- garść uprażonych orzechów pinii – można zastąpić innymi orzechami lub słonecznikiem