Pachnie pięknie już podczas pieczenia, a smakuje jeszcze lepiej. Jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Przepis
Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej ubijamy mikserem. Na miseczce łączymy mąkę i sodę. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i tymianek. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Powyższe proporcje potrzebne są na wąską blaszkę długości 35 centymetrów. Uwaga: ciasto można nasączyć ponczem z soku z cytryn, cukru i wywaru z tymianku albo w wersji z alkoholem z likierem cytrynowym.
Składniki
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- skórka z dwóch cytryn
- duża łyżka listków tymianku (kwiatki też mogą być)
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaymi orzechami lub słonecznikiem