- jira (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością i w “kuchniach świata”)
- imbir
- masło klarowane
- szparagi
- sok z cytryny
- sól
Szparagi w kuchni. Ciąg dalszy. Dzisiaj szparagi po indyjsku. Przepis na ich zrobienie jest banalnie prosty – jedyną trudnością może być dostępność kuminu indyjskiego – jira (nie mylić z kminkiem rzymskim).
Przepis
Przygotowujemy szparagi i odkrawamy ich górną część na długości ok. 4 cm. Ogonki przekrawamy na pół. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy nasiona jiry a po chwili starty na tarce z dużymi oczkami imbir. Gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnieć wkładamy na patelnię ogonki szparagów. Po 5-7 minutach dorzucamy łebki szparagów. Całość smażymy do ok. 5 minut do uzyskanie odpowiedniej miękkości. Na końcu solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. My tak przygotowane lubimy najbardziej!