Dziś skończyłam przygotowywanie soku z bzu. Słoiczki już stoją w spiżarni i czekają na zimowe, chłodne dni. Sok idealnie nadaje się do letnich drinków z prosseco. Dodaję do nich wtedy również liście mięty.
Przepis
Przygotowujemy kwiaty według wcześniejszego przepisu. Cytrynę myjemy, obieramy obieraczką do warzyw ze skórki, a sok wyciskamy. Proporcje, które stosujemy, to na ok. 100 g kwiatów używamy 1 cytrynę.
Tak przygotowane kwiaty wkładamy do słoika, ugniatamy, a gdy będzie połowa zapełniona, wkładamy skórki z jednej cytryny. Nie zapełniamy słoika do końca. Zalewamy go wrzącą wodą i do każdego dodajemy sok z cytryny. Zakręcamy i odstawiamy na 2 dni.
Po tym czasie przelewamy zawartość do garnka, odciskamy kwiaty, dosypujemy cukier według uznania i ewentualnie dopełniamy troszkę wodą. Gotujemy sok ok. 10 minut i przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 5 minut.
Składniki
- kwiaty czarnego bzu
- sok z cytryny
- skórka z obranej cytryny
- cukier trzcinowy