Warzywna kompozycja, którą możecie wykorzystać do każdego posiłku. Pomysł na wykorzystanie cukinii, której teraz mamy pod dostatkiem. Jeśli chodzi o przyprawy to zachęcam was do własnych kompozycji lecz koniecznie zastosujcie kurkumę. Oprócz pięknego koloru ma niesamowite właściwości lecznicze.
Przepis
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy krótko, po kolei, każde z osobna na oleju i wrzucamy do jednej miski. Gdy troszkę wystygną wciskamy czosnek, dodajemy jajko, mąkę, płatki jaglane. Masa powinna mieć konsystencję pasztetu ale warzywa nie mogą się rozpadać. Doprawiamy posiekanymi ziołami, kurkumą, kolendrą, dodajemy sól i pieprz.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 190°, a potem jeszcze pół godziny w 150° i przytrzymujemy w piekarniku do wystygnięcia. Proces pieczenia jest dłuższy ponieważ cukinia puszcza bardzo dużo soku, który musi odparować. Ale warto poczekać.
Składniki
- cukinia
- marchew
- cebula
- czosnek
- papryka
- kurkuma
- kolendra mielona
- sól
- pieprz
- tymianek cytrynowy
- świeży lubczyk lub natka
- olej
- płatki jaglane
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- jajko