Pomysł na wykorzystanie suszonych kawałków pieczywa kukurydzianego bądź pszennego.
Przepis
Czerstwe pieczywo dzielimy na małe części i moczymy w letniej wodzie. Gdy będzie już mięciutkie odciskamy nadmiar wody składamy do miseczki i zgniatamy ręką.
Dodajemy jajko, mąkę, starty ser, gałkę, pieprz i sól. Na koniec dodajemy pokrojoną rukolę. Masę mieszamy. Pozostawiamy na około 15 min. aby masa odpoczęła.
Gotujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy małe knedliki. Gotujemy około 15 min.
Podałam knedliki z sosem z pieczarek ale można posypać je resztką sera żółtego.
Składniki
- czerstwe pieczywo kukurydziane lub pszenne
- mąka kukurydziana lub odpowiednio pszenna
- jajko
- gałka muszkatułowa
- rukola
- ser żółty starty
- pieprz
- sól