Przepis dostałam od kolegi. Smak i aromat cudny, podkreśla potrawy, nadaje charakteru. Czas kiszenia – jeden dzień! Mam tu dostępne świeżutkie i ekologiczne limonki (bez woskowej skórki). Myślę, że będą także wybornie smakować do usmażonej ryby lub sera a może… zresztą sami zobaczycie.
Przepis
Na objętość trzech średnich cytryn potrzebujemy 3 łyżeczki soli i dwie cukru. Cytryny sparzamy wielokrotnie by pozbyć się wosku. Kroimy w drobną kostkę i w miarę możliwości usuwamy białe błony i pestki. Wkładamy tak pokrojoną do wyparzonego słoika i dodajemy kawałek kory cynamonu, sól i cukier. Zalewamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Odstawiamy na jeden dzień. w ciemne miejsce. Potem przechowujemy w lodówce.
Składniki
- limonki lub cytryny
- sól
- cukier – użyłam tym razem jaggery
- kora cynamonu
- sok z limonek lub cytryn