- szparagi
- ciasto francuskie
- mozzarella do zapiekania
- płatki migdałów
- oliwa
Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywkiem. Można je robić na 100 sposobów i do końca sezonu zbiorów się nie znudzą. Dziś podam dwa pomysły na szparagi.
Przepis
Ja nigdy nie obieram szparagów. Myję je i odrywam zdrewniałą część. Taka technikę stosuję także przy ich zakupie. Jeśli odrywa się zbyt duża cześć tzn., że szparagi są już stare.
Ciasto francuskie dzielę na paski, na każdy kładę po dwie szparagi i przykrywam plasterkiem z mozzarelli. Posypuję płatkami z migdałów i zawijam. Układam na blaszce i skrapiam części zielone szparagów oliwą. Zapiekamy aż do momentu gdy ciasto będzie miało złoty kolor.
Ja podałam szparagi z roszponką z dodatkiem tartego parmezanu, a całość polana była delikatnym beszamelem z płatkami migdałów.