Czasami zostaje nam w lodówce kawałek cukinii, kawałki szparagów albo brokuły. Możemy je połączyć z topinamburem i ziemniakiem. Przygotowany w ten sposób krem będzie bardzo delikatny, ale równocześnie świetnie połączy się z ugotowaną wcześniej cieciorką na ostro.
Przepis
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy lubczyk (najlepiej świeży) i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Gdy gotujecie warzywa w zbyt dużej ilości wody warto przed miksowaniem odlać część płynu by zupa nie była za rzadka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ugotowaną cieciorkę.
Lekko podgrzewany i wsypujemy masalę (mieszankę przypraw). Cieciorka ma być obtoczona w przyprawach. Wlewamy na talerze krem, a cieciorkę traktujemy jak grzanki.
Składniki
- cieciorka namoczona na noc i ugotowana ok. 20 min
- zielone warzywa – szparagi, brokuły, cukinia
- topinambur
- ziemniak
- sól
- pieprz
- olej
- lubczyk
- mieszanka przypraw do cieciorki: możecie użyć chana masala lub zrobić mieszankę z garam masala i ostrej papryki