Ciasto na pierogi wymaga zastosowania mąki pszennej; zastosujcie więc dobrej jakości mąkę ekologiczną. Pierożki powinny być delikatne. Część farszu zostawcie do położenia na wierzch. Użyjcie koniecznie świeżego oregano – to decyduje o naprawdę fantastycznym smaku.
Przepis
Moim sekretem robienia naprawdę delikatnego ciasta jest użycie bardzo gorącej wody. Mąkę sparzamy prawie wrzącą wodą i łączymy ją za pomocą drewnianej łyżki a za chwilkę już ugniatamy ręką. Ciasto musi być naprawdę ciepłe. Po zagnieceniu dajemy ciastu chwilkę odpocząć i przykrywamy je ściereczką.
Przygotowujemy farsz. Dość sporą ilość cebuli kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem klarowanym. Gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone kurki. Całość przesmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy dużą ilość posiekanego oregano.
Formujemy pierogi i wrzucamy na wrzącą wodę.
Pierożki polewamy jeszcze dodatkowo kurkami z cebulką.
Składniki
- kurki
- cebulka
- oregano
- mąka pszenna
- woda
- sól
- pieprz
- masło klarowane