Zupełnie inna szarlotka! Prosta, bez ugniatania, bez mąki i z zaskakującym finałem.
Przepis
Płatki wsypujemy na blaszkę i parzymy w piekarniku ok. 10 min. Gorące skrapiamy wodą, dodajemy wiórki kokosowe, masło i żółtka. Całość mieszamy, wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 15 min w 160 stopniach.
Jabłka gotujemy jak na kompot, przecedzamy i uzyskujemy ok 1 litr płynu. Na tej bazie gotujemy budyń waniliowy. Na upieczony spód ciasta nakładamy ćwiartki jabłek i zalewamy gorącym budyniem. Posypujemy wiórkami. Schładzamy. Smacznego!
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- woda
- 2 budynie waniliowe
- jabłka na kompot
- jabłka pokrojone w ćwiartki