Dziś przepis na placki z cukinii, której teraz mamy pod dostatkiem. Zrobiłam je z użyciem mąki orkiszowej. Orkisz to jedyne zboże, które nie ulega modyfikacjom genetycznym. Bardzo polecam wam zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni.
Przepis
Cukinie razem ze skórką ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy, pozbywając się nadmiaru soku. Masa musi być dość sucha. Dodajemy jedno jajko, parę łyżek mąki orkiszowej i jedną do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej. Masa musi mieć dosyć zwartą konsystencję. Odstawiamy ją na 5 min do lodówki, a potem zaczynamy formować i smażyć placki na oleju. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną albo na słodko.
Składniki
- cukinia
- mąka orkiszowa
- mąka ziemniaczana
- sól
- olej
- jajko