Wiele osób narzeka na pieczywo z glutenem bądź z drożdżami. Podaję dziś przepis na chleb gryczany na samoistnym zakwasie z kaszy gryczanej. Do tego pyszna pasta z bakłażana a’la Baba Ganush. Przepis na pastę już jutro!
Przepis
Kaszę zalewamy zimną wodą tak aby woda była 3 centymetry nad kaszą. Odstawiamy ją na 48 godzin do przefermentowania, aż utworzy się warstwa piany. W międzyczasie gdyby kasza wchłonęła wodę uzupełniamy jej niedobór.
Do gotowego rozczynu dodajemy sól, len i mąkę kokosową. Całość blendujemy na gładką masę. Dosypujemy ziarna słonecznika. Przekładamy masę do foremki do 2/3 objętości.
Pozostawiamy jeszcze w cieple na ok 2 godz. do lekkiego wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 2 godzin.
Składniki
- 0,5 kg kaszy gryczanej eco niepalonej!
- 4 łyżki zmielonego lnu
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
- pół szklanki nasion słonecznika
- zimna woda
- 2 łyżki soli