
Burgery te przygotowuję na dwa sposoby: w wersji zimowej i jesiennej. Teraz gdy buraki już nie są tak świeże gotuję je, a w wersji jesiennej używam świeżo startych.
Burgery te przygotowuję na dwa sposoby: w wersji zimowej i jesiennej. Teraz gdy buraki już nie są tak świeże gotuję je, a w wersji jesiennej używam świeżo startych.
Buraki ścieramy na gruboziarnistej tarce. Bułkę tartą zaparzamy wrzącą wodą i po chwili odciskamy nadmiar wody. Na patelni prażymy ziarna słonecznika, odkładamy je na miseczkę i ponownie, na tej samej patelni, prażymy kumin. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju z odrobiną soli. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i dodajemy pozostałe składniki z przepisu. Mokrą dłonią formujemy kotleciki i układamy je na papier do pieczenia kładziemy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni od 20 do 30 minut, opiekając z dwóch stron.