-
Bulion z shitake
23 marca 2020 Ten przepis jest na podstawie receptury zielarki Brigitte Mars. Oprócz istotnych walorów odżywczych ma również wartości zdrowotne. -
Pasztet z ziarnami ciecierzycy
22 marca 2020 Gdy macie ochotę na coś chrupiącego w pasztecie - niezawodna ciecierzyca spełni te oczekiwania. Lekkie i smaczne. -
Deto
5 grudnia 2019 Deto, szkarłatna potrawa. Dobra na śniadanie i jako danie główne. Lekkostrawna i białkowa. -
Carpaccio z borowika
7 października 2019 Nic prostszego nie da się z borowika zrobić. -
Zupa kalafiorowa
26 września 2019 Z tym warzywem trzeba się bezwzględnie zaprzyjaźnić na długie jesienne i zimowe dni! Rozgrzeje i pobudzi krew! Przeczytajcie jednak jak się z nim prawidłowo obchodzić. -
Kuskus z kalafiora
8 sierpnia 2019 Może spodoba wam się pomysł na inną wersję kuskus. Zamiast kaszy – kalafior dla Pity! -
Bananowe placki w piwie
4 grudnia 2018 Kolejna wersja prostych placków, które mogą być deserem lub śniadaniem. -
Ryż w kokosie z pikantną okrą
3 grudnia 2018 A gdyby tak połączyć niebo i piekło. Spróbujmy słodycz i ostrość czyli delikatny, aksamitny ryż i okra z gorącym charakterem. -
Sałatka ze świeżego ogórka
29 listopada 2018 Połączenie rozgrzewającego imbiru i chłodnego ogórka. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Izraelu i uważam pomysł połączenia tych smaków za genialny. -
Kofta
26 listopada 2018 Kofta Tradycyjna kofta to kulki serowo-ziemniaczane. Dzisiejsze zrobiłam z batatów. Serwuje się je jako przekąska lub podaje na sosie, który ma kremową konsystencję i nazywa się malai. Przepis na sos już niedługo a na razie spróbujcie kofty! -
Cafreal warzywny
24 listopada 2018 Cafreal warzywny Zawsze, gdy jestem pierwszy dzień na Goa, idę do restauracji Fernandez na garlic nana i cafreal. Co to jest? Coś pysznego! Przeczytajcie w przepisie. Dziś przygotowałam cafreal w wersji warzywnej. -
Chłodnik na upały
22 listopada 2018 Upał czyli kolejna adaptacja kuchni polskiej w Indiach. Zupełnie zapomniałam, że coś takiego istnieje jak chłodnik. Niestety niedostępne są tu liście świeżych buraczków, przynajmniej u mnie w wiosce, ale buraki jak najbardziej. Mamy tutaj także pod dostatkiem białej rzodkiewki, zielonego… -
Zupa rybna
20 listopada 2018 To zaskakujące, że będąc w rejonie gdzie poławiane są różne gatunki ryb bardzo trudno w restauracji znaleźć w menu zupę rybną. Więc... na targu kupiłam king fisha, rybę, która idealnie pasowała do mojej zupy rybnej ze względu na smak i… -
Thali
19 listopada 2018 Thali na mój sposób. Wczoraj było wszystko na talerzu. Wszystkie kolory, wszystkie smaki. Zapewniam jednak, że taki mix wcale nie jest poplątaniem. Każda potrawa ma swój odrębny charakter a wszystkie razem tworzą przepyszną kompozycję. Zapraszam więc do mnie... na moje… -
Sajgonki Palomki
15 listopada 2018 Zatęskniłam za wietnamską kuchnią. Pomyślałam... no i są, proszę oto Sajgonki Palomki -
Budyń bez mleka
14 listopada 2018 Dziś w wersji z jabłek ale w Indiach przyrządzam go także z mango. Smakuje dobrze na ciepło jednak, według mnie najlepiej zjeść go po paru godzinnym schłodzeniu. -
Placki ziemniaczano-cukiniowe z gęstym jogurtem i kiszonymi limonkami
14 listopada 2018 Mam ochotę na placki cukiniowo-ziemniaczane, a że zakisiłam wczoraj limonki (tu w Indiach są malutkie i wyglądają jak zielone piłeczki do pingponga). Do kompletu zrobiłam jogurt z mleka bawolego - jest gęsty jak śmietana. -
Kiszone limonki lub cytryny
13 listopada 2018 Przepis dostałam od kolegi. Smak i aromat cudny, podkreśla potrawy, nadaje charakteru. Czas kiszenia - jeden dzień! Mam tu dostępne świeżutkie i ekologiczne limonki (bez woskowej skórki). Myślę, że będą także wybornie smakować do usmażonej ryby lub sera a może...… -
Sałatka z arbuza
11 listopada 2018 W dniu dzisiejszym coś niesamowitego. Przynajmniej dla mnie. Arbuz równoważący smaki jako dodatek do wszystkiego. Ma tylko 4 składniki a smakuje bosko !! -
Rybne curry
9 listopada 2018 Być może dziwny to przepis na wegetariańskim blogu ale zgodnie z zasadą, do której podchodzę nad wyraz poważnie, że jedzenie może być lekarstwem, wolę od czasu do czasu zjeść rybę niż ksenobiotyk. Naturalne jest najlepsze. Mój lekarz ajurwedyjski polecił mi… -
Palak panir z tofu
7 listopada 2018 Dziś przyrządzam palak panir. Podstawą potrawy jest ser, niestety, w Polsce nie dysponujemy takiego typu serem i dlatego na wstępie proponuję zastąpić go tofu. Prosty i smaczny przepis. -
Falafele z majerankiem
6 listopada 2018 Jak to smak i ochota potrafią nas prowadzić do celu... Jeszcze nie zdążyłam zgromadzić wszystkich przypraw indyjskich a zachciało mi się falafeli. Miałam cieciorkę, myślę więc czemu nie..? -
Słodki deser
6 listopada 2018 Dziś słodkości z daktyli i rodzynek z lekką nutką alkoholu. -
Zupa z zielonego groszku
3 listopada 2018 Trzeci dzień, trzeci przepis - dzisiaj w roli głównej zielony groszek. -
Curry z bakłażana
2 listopada 2018 Sezon na bakłażany jest w Indiach cały rok. Będąc tuj można nabyć malutkie, w kolorach od białych po ciemno fioletowe i te z pestkami po prawie bezpestkowe egplanty, podczas gdy w Polsce najpopularniejsze są duże i fioletowe. -
Pasta z chili
1 listopada 2018 Pasta z chili jest elementem wielu potraw, szczególnie tajskich. Staram się być inspiracją i pozostawić Wam pole do popisu. Niewiele przepisów zamieszczam z tak dokładnie odmierzoną ilością składników. Jednak tym razem, w przyrządzeniu tej pasty konieczne zastosujcie się ściśle do… -
Kotleciki z bobu
12 sierpnia 2017 To nowa propozycja wykorzystania bobu. Bób zachowuje swój piękny, zielony kolor dzięki specyficznej wstępnej obróbce. -
Kiszone szparagi
27 czerwca 2017 Czas przygotowania 5 minut, a efekt bezcenny. -
Tarta ze szparagami
4 czerwca 2017 Ciasto kruche przygotowujemy zawsze według prostej zasady: stosunek wagowy mąki do masła to 2:1. Możemy zawsze ustalić proporcje w zależności od wielkości formy. Łączymy szybko składniki, wyklejamy blaszkę i zamrażamy. -
Kotlety ziemniaczane z parmezanem i serem cheddar czyli mariaż kuchni na przednówku z wyrafinowaniem
4 maja 2017 Postanowiłam „uczcić” ostatnie, zeszłoroczne ziemniaki i „uhonorować” je dodając im wykwintne dodatki. -
Zupa z topinamburu z zielonym groszkiem
28 kwietnia 2017 Czy wiecie, że bulwy topinamburu smakują najlepiej wiosną i jesienią? Wolę te wiosenne i dlatego dziś ugotowałam z nich zupę – krem. -
Pasta z bakłażana
20 kwietnia 2017 Dziś obiecana pasta z bakłażana. Pyszna, czosnkowa pasta a’la Baba Ganush. Smakuje najlepiej ze świeżym gryczanym chlebem. Dodatkowo posypałam kanapki kosteczkami sera feta. Jest naprawdę prosta w wykonaniu. Polecam gorąco - spróbujcie! -
Gryczany chleb bez drożdży z pastą z bakłażana
19 kwietnia 2017 Wiele osób narzeka na pieczywo z glutenem bądź z drożdżami. Podaję dziś przepis na chleb gryczany na samoistnym zakwasie z kaszy gryczanej. Do tego pyszna pasta z bakłażana a’la Baba Ganush. Przepis na pastę już jutro! -
Bliny gryczane
14 marca 2017 Mogą stanowić przystawkę lub być pełnowartościowym daniem jeśli skomponujemy je z warzywami. -
Zimowe burgery z buraka
1 marca 2017 Burgery te przygotowuję na dwa sposoby: w wersji zimowej i jesiennej. Teraz gdy buraki już nie są tak świeże gotuję je, a w wersji jesiennej używam świeżo startych. -
Pączki z majerankiem
23 lutego 2017 Nie jestem fanką pączków. Dlatego moja propozycja na dzisiejszy tłusty czwartek to pączki serowe z majerankiem. Przekonajcie się sami jak smakują. -
Grzane białe wino z gruszkami
6 lutego 2017 Świetne na zimowy wieczór, a o smaku zupełnie innym niż tradycyjny grzaniec na czerwonym winie. Inspiracja pochodzi z wege knajpki w Katowicach. -
Błyskawiczne gołąbki z kapusty pekińskiej
27 stycznia 2017 Czasem z braku czasu upraszczam przepis. Zamiast zwykłej kapusty użyłam dziś pekińskiej - jest bardziej krucha, łatwo się dzieli i szybko gotuje. -
Borowiki z polentą
22 stycznia 2017 Nie tylko jesienią możemy rozkoszować się smakiem i zapachem borowików. Dostępne są także mrożone i w tej wersji są równie dobre jak świeże. -
Zupa cebulowa
8 stycznia 2017 Na mroźne dni, z odrobiną wina. Pożywna i smaczna. -
Indie – Moja wersja Dahlu
16 listopada 2016 Nigdy nie przygotowuję potraw z przepisem. Zawsze robię je na mój sposób. W tym przypadku również przerobiłam tradycyjny Dahl. Często gotuję rożne wersje Dahlu w Polsce. Jest rozgrzewający i pożywny. Dzięki zastosowanym przyprawom - lekkostrawny. -
Curry z okry
13 listopada 2016 Moja indyjska przygoda trwa wiec postanowiłam zamieścić parę przepisów potraw, które tu gotuję. Zawiera specyficzne składniki, które jednak już coraz częściej można kupić w Polsce: okrę, kminek indyjski-jirrę lub hing czyli astafetidę. -
Samosy z mąki gryczanej
8 listopada 2016 Jeśli lubicie eksperymenty to nadszedł czas na pieczone samosy z ziemniaczanym nadzieniem. -
Pasztet z żurawiną
19 października 2016 Coś dla amatorów słodko-ostrych dań. Polecam spróbować. -
Chlebek bananowy
18 października 2016 Można potraktować go jako chlebek ale także jako wytrawne ciasto. Serwuje się je wtedy z bitą śmietaną. -
Zupa z pieczonej papryki i z prażonym kminkiem
17 października 2016 Prosta i aromatyczna, na śniadanie i obiad. -
Knedliki tyrolskie z rukolą
16 października 2016 Pomysł na wykorzystanie suszonych kawałków pieczywa kukurydzianego bądź pszennego. -
Buraczki z jesiennymi malinami
11 października 2016 Ostatnie zebrane z ogrodu maliny połączyłam z burakami w pysznej sałatce. -
Pomidory smażone z kaszą kukurydzianą
19 września 2016 Najprostsze śniadanie lub kolacja. Przygotujcie tylko wcześniej sos. -
Gołąbki z soczewicą vs gołąbki z grzybami leśnymi
18 września 2016 Nie mogłam ostatnio zdecydować, na które mam większą ochotę. Zrobiłam więc dwie wersje. -
Zupa dyniowa z pomarańczą i batatem
9 września 2016 Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na zupę dyniową. Poznajcie więc moją wersję. -
Zupa śliwkowa z piernikowymi grzankami
7 września 2016 Można robić ją na milion sposobów: może być łagodniejsza lub bardziej rozgrzewająca. To przyprawy będą decydowały o jej charakterze. Moja jest ostra z korzenną nutą przypraw. -
Kiszonka vs pikle
4 września 2016 Sezon kiszonkowy w pełni. Namawiam was do wykonania choć raz kiszonki w stylu polskim i kiszonki z nutą azjatycką. To Świetny dodatek do wielu dań, a także do samodzielnego chrupania. -
Pierożki z kurkami – koniecznie z oregano
27 sierpnia 2016 Ciasto na pierogi wymaga zastosowania mąki pszennej; zastosujcie więc dobrej jakości mąkę ekologiczną. Pierożki powinny być delikatne. Część farszu zostawcie do położenia na wierzch. Użyjcie koniecznie świeżego oregano - to decyduje o naprawdę fantastycznym smaku. -
Ciasto cukiniowo-kakaowe
25 sierpnia 2016 Często zostają nam białka - tak jak z wczorajszego ciasta. Trzeba je więc szybko zagospodarować. Jednym ze sposobów jest zrobienie warzywnego sufletu. Wykorzystałam wcześniej upieczonego w całości bakłażana. Warto zaserwować go z ostrzejszym sosem. -
Suflet z bakłażana
23 sierpnia 2016 Często zostają nam białka - tak jak z wczorajszego ciasta. Trzeba je więc szybko zagospodarować. Jednym ze sposobów jest zrobienie warzywnego sufletu. Wykorzystałam wcześniej upieczonego w całości bakłażana. Warto zaserwować go z ostrzejszym sosem. -
Zupełnie inna szarlotka
23 sierpnia 2016 Zupełnie inna szarlotka! Prosta, bez ugniatania, bez mąki i z zaskakującym finałem. -
Bakłażanowa sałatka i focaccia orkiszowa: duet gruzińsko-włoski
22 sierpnia 2016 Ta sałatka to zaskakujące potraktowanie bakłażana ale efekt końcowy jest niesamowity. Za każdym razem robię jej za mało. Sałatkę najlepiej przygotować jeden dzień wcześniej. -
Najprostsze bakłażany
10 sierpnia 2016 Sezon na bakłażany się rozpoczął. Oto najłatwiejszy z przepisów. Przygotowuję go często na śniadanie lub kolację. -
Letni pasztecik
5 sierpnia 2016 Warzywna kompozycja, którą możecie wykorzystać do każdego posiłku. Pomysł na wykorzystanie cukinii, której teraz mamy pod dostatkiem. Jeśli chodzi o przyprawy to zachęcam was do własnych kompozycji lecz koniecznie zastosujcie kurkumę. Oprócz pięknego koloru ma niesamowite właściwości lecznicze. -
Kawior z bakłażana
3 sierpnia 2016 Kawior z bakłażana to pyszna i łatwa pasta z bakłażana, po której dziś już nie ma śladu. -
Pomidory zapiekane
30 lipca 2016 To pomysł na śniadanie z wykorzystaniem twarożku, który został od wczoraj w lodówce. Preferuję jedzenie zawsze świeżej żywności i dlatego staram się zużyć ją jak najszybciej. -
Proste placuszki z cukinii na śniadanie i na obiad
21 lipca 2016 Dziś przepis na placki z cukinii, której teraz mamy pod dostatkiem. Zrobiłam je z użyciem mąki orkiszowej. Orkisz to jedyne zboże, które nie ulega modyfikacjom genetycznym. Bardzo polecam wam zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni. -
Tartiflette
19 lipca 2016 To łatwa zapiekanka z serem Reblochon, który przywiozłam z Francji. Można go jednak dostać i u nas. Aby nadać bardziej letniego charakteru tej potrawie, dodałam świeżego tymianku i grube plastry cukinii. -
Kotleciki migdałowo-ziołowe
20 czerwca 2016 Dziś obiecane kotleciki. Można je serwować z ziemniaczkami lub w mojej wersji z kaszą pęczak i sosem pomidorowym. -
Koktajl z mlekiem migdałowym
19 czerwca 2016 Namawiam was do zrobienia samodzielnie mleka migdałowego. Zrobione samodzielnie jest tańsze i pozbawione konserwantów. Wykorzystamy także zmiksowane migdały bo jutro przepis na kotleciki migdałowe z ziołami. -
Sok z kwiatów czarnego bzu
16 czerwca 2016 Dziś skończyłam przygotowywanie soku z bzu. Słoiczki już stoją w spiżarni i czekają na zimowe, chłodne dni. Sok idealnie nadaje się do letnich drinków z prosseco. Dodaję do nich wtedy również liście mięty. -
Sałatka z grzybami shitake
15 czerwca 2016 Odkąd pojawiły się u nas świeże, ekologiczne grzyby shitake korzystam z tej okazji i wykorzystuję je do różnych potraw. -
Zupa zielona z topinamburem
13 czerwca 2016 Czasami zostaje nam w lodówce kawałek cukinii, kawałki szparagów albo brokuły. Możemy je połączyć z topinamburem i ziemniakiem. -
Kompot z czarnego bzu
11 czerwca 2016 Polecam wam gorąco o tej porze roku zastosowanie w kuchni baldachów bzu czarnego. Już niedługo pojawią się przepisy na sok z bzu, który można przechowywać całą zimę oraz na słodki deser. -
Pieczarki faszerowane na szybko
8 czerwca 2016 Dziś musiałam ekspresowo zrobić kolację. Do dyspozycji miałam pieczarki, tofu, cebulkę i wszystkie ziółka z ogródka. Sprawdź co mi wyszło! -
Gołąbki trochę po hindusku
6 czerwca 2016 Młoda kapusta jest słodka. Postanowiłam więc trochę dla kontrastu nafaszerować ją kasza gryczaną, wędzonym tofu i przyprawić indyjskimi przyprawami. -
Carpaccio z młodych buraków
4 czerwca 2016 Carpaccio z młodych buraków nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na danie główne. -
Szparagi pieczone z ziołami i masłem
2 czerwca 2016 Jeszcze raz szparagi. Tym razem pieczone w foli aluminiowej z ziołami i masłem. I tak naprawdę to na tym można zakończyć przepis. To najłatwiejsze danie pod słońcem. -
Sernik na zimno
30 maja 2016 Dziś również coś słodkiego - Sernik na zimno, który się zawsze udaje. Teraz w sezonie truskawkowym robię go bardzo często bo truskawki z wanilią to duet doskonały. -
Ciasto cytrynowo-tymiankowe
29 maja 2016 Pachnie pięknie już podczas pieczenia, a smakuje jeszcze lepiej. Jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. -
Trzy szybkie pasty: awokado, soczewica i pasta z rzodkiewką
26 maja 2016 Awokado, soczewica i pasta z rzodkiewką - to bohaterki dzisiejszego odcinka. Różnorodne smaki, które się doskonale uzupełnią podczas wspólnej kolacji lub śniadania. -
Tartaletki ze szpinakiem
24 maja 2016 Proste, łatwe i szybkie do przygotowania. Jeśli nie macie małych foremek to równie dobrze sprawdzi się tortownica. Ciasta zróbcie tyle ile potrzebujecie, a nadmiar można mrozić do ok. 2 miesięcy. -
Pierożki z pokrzywą
23 maja 2016 Natura obdarzyła nas pokrzywą, zielem dziko rosnącym, a posiadającym całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów. Szczególnie majowa jest bombą zdrowia i energii. Dziś zrobimy wiec pierogi ale z mąki z pełnego ziarna. -
Szparagi po indyjsku
19 maja 2016 Szparagi w kuchni. Ciąg dalszy. Dzisiaj szparagi po indyjsku. Przepis na ich zrobienie jest banalnie prosty - jedyną trudnością może być dostępność kuminu indyjskiego - jira (nie mylić z kminkiem rzymskim). -
Duet szparagi i grzyby
18 maja 2016 Duet szparagi i grzyby. Jeszcze jeden obiecany przepis. Tym razem to dwa grzyby w jednym barszczu - a właściwie nie w barszczu, a w risotto. -
Sezon na szparagi ruszył
17 maja 2016 Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywkiem. Można je robić na 100 sposobów i do końca sezonu zbiorów się nie znudzą. Dziś podam dwa pomysły na szparagi. -
Niedzielny rosół
16 maja 2016 Kto powiedział, że wegetarianie nie jedzą rosołu? Owszem jemy ale ugotowany na białej fasoli typu Jaś. Wszystko w kwestii smaku polega na przyprawach i ziołach. Dokładnie tak jak w tradycyjnych przepisach. -
Boczniaki
14 maja 2016 Czy lubicie boczniaki? To super grzyby, które są dostępne przez cały rok. Oto najprostszy sposób na ich przygotowanie. Mogą stanowić przystawkę, serwowany z kaszą lub ziemniaczkami obiad lub pomysł na kolację. -
Pesto z liści rzodkiewki i natki pietruszki
11 maja 2016 Oto przepis na pesto, które możecie zużyć do makaronu, posmarować nim kanapki lub zjeść z chrupiącymi kawałkami marchewki. -
Aromatyczny chłodnik
9 maja 2016 Wczoraj był cudny, słoneczny dzień. Wręcz wymarzony na podanie aromatycznego chłodnika. Wiele osób zapomniało, że jest niewymagająca czasu, ale niezwykle ciekawa i jak najbardziej sezonowa zupa.