To łatwa zapiekanka z serem Reblochon, który przywiozłam z Francji. Można go jednak dostać i u nas. Aby nadać bardziej letniego charakteru tej potrawie, dodałam świeżego tymianku i grube plastry cukinii.
Przepis
Gotujemy ziemniaki w mundurkach do pół miękkości. Obieramy je ze skórki. Użyłam dość małych, młodych kartofelków aby nadały przyjemną teksturę potrawie.
Cebulkę kroimy w plasterki, przesmażamy na oleju, solimy, zalewamy winem i jeszcze dusimy przez chwilkę.
W żaroodpornej formie układamy ziemniaki, grubo pokrojoną cukinię, posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem, a następnie wkładamy cebulę i znów warstwę ziemniaków z tymiankiem.
Na wierzch kładziemy przekrojony na pół ser, wewnętrzną częścią do dołu aby podczas zapiekania rozpuścił się i mógł wlać swobodnie do naczynia .
Pieczemy w 210 stopniach pod przykryciem do chwili gdy wierzch będzie złotawy.
Uwierzcie, zapiekanka jest pyszna i warto zadać sobie trud znalezienia Reblochon na sklepowych półkach.
Składniki
- ziemniaki
- młoda cebula (połowa ilości ziemniaków)
- cukinia
- tymianek
- olej słonecznikowy
- wino wytrawne białe
- sól
- pieprz
- reblochon