Często zostają nam białka – tak jak z wczorajszego ciasta. Trzeba je więc szybko zagospodarować. Jednym ze sposobów jest zrobienie warzywnego sufletu. Wykorzystałam wcześniej upieczonego w całości bakłażana. Warto zaserwować go z ostrzejszym sosem.
Przepis
Bakłażana w całości pieczemy w piekarniku 15-20 min. Przekładamy go do blendera dodajemy spory ząbek czosnku, łyżkę oliwy i blendujemy na gładką masę.
Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną masę. Ostrożnie dodajemy mąkę – na każde białko 1 łyżka i dodatkowo do całości 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z bakłażanową masą i wkładamy do kokilek wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną.
Pieczemy 10-15 min. w 180 stopniach. Ja podałam suflety ze świeżym sosem pomidorowym wzmocnionym czosnkiem, bazylią, cebulką i ostrą papryczką.
Składniki
- bakłażan
- czosnek
- oliwa
- białka
- sól
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna