Odkąd pojawiły się u nas świeże, ekologiczne grzyby shitake korzystam z tej okazji i wykorzystuję je do różnych potraw.
Przepis
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Podobnie postępujemy z brokułami ale gotujemy również łodygę pokrojoną dosyć grubo. Ogonki grzybów odrzucamy, kroimy w paski kapelusze. Podsmażamy je krótko na oliwie, a na koniec zalewamy sosem sojowym. Przekładamy do miseczki, dodajemy jeszcze odrobinę sosu sojowego i olej sezamowy. Schładzamy grzyby w zalewie w lodówce. Po około pół godzinie łączymy wszystkie składniki i posypujemy je obficie koperkiem. Dodajemy grubo zmielony pieprz i mieszamy ostrożnie aby zachować całe różyczki brokuła.
Składniki
- grzyby shitake
- makaron razowy świderki
- brokuły
- koperek
- sos sojowy
- grubo zmielony pieprz
- sól
- olej ryżowy
- olej sezamowy