- liście rzodkiewki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- mielone migdały lub orzechy
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- sól
- pieprz
Widzieliście przedwczorajsze rzodkiewki? Oprócz bulw wykorzystuje również ich młode liście. Oto przepis na pesto, które możecie zużyć do makaronu, posmarować nim kanapki lub zjeść z chrupiącymi kawałkami marchewki. Ja swoje pesto podam dziś z zapiekanką z kaszy gryczanej.
Może to być także świetny mały prezencik w sezonie grillowym. Z chrupiącym chlebem smakuje wspaniale.
Przepis
Odrywamy młode listki rzodkiewki, dodajemy natkę (proporcja 3:1).
Płuczemy i wkładamy wszystko z łodygami do blendera. Polewamy oliwą z oliwek i miksujemy na papkę. Dodajemy migdały, sok z cytryny i skórkę. Tak dozujemy składniki by uzyskać konsystencję pasty. Doprawiamy. Przekładamy do słoiczka i jeśli nie zamierzamy zużyć pesto w ten sam dzień to na sam wierzch wlewamy jeszcze troszkę oliwy. Przechowujemy ok. tygodnia w lodówce. Czas wykonania ok. 10 minut ziołami: tymiankiem, lubczykiem, czosnkiem niedźwiedzim. Pamiętajcie jednak by dodawać je ostrożnie bo są bardzo aromatyczne.