Polecam wam gorąco o tej porze roku zastosowanie w kuchni baldachów bzu czarnego. Już niedługo pojawią się przepisy na sok z bzu, który można przechowywać całą zimę oraz na słodki deser. Zrywajcie kwiaty w słoneczne dni, daleko od dróg samochodowych, pamiętając aby ich nie myć, a jedynie przed obróbką wysypać na papier. Najlepiej zrobić to na balkonie lub tarasie ponieważ w bzie zamieszkują różne owady.
Przepis
Kwiaty bzu zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Studzimy i dodajemy plastry cytryny, sok z cytryny i słodzimy do smaku miodem. Dodajemy listki mięty i ewentualnie kostki lodu jeżeli jest upalny dzień.
Jeśli nie mamy świeżej mięty możemy dodać suszoną, ale wtedy gotujemy ją wraz z kwiatami.
Składniki
- kwiaty bzu czarnego z pyłkiem (odcinamy nożyczkami zbędne ogonki)
- cytryna
- mięta
- miód