
Namawiam Was do zrobienia samodzielnie mleka migdałowego. Zrobione samodzielnie jest tańsze i pozbawione konserwantów. Wykorzystamy także zmiksowane migdały bo jutro przepis na kotleciki migdałowe z ziołami.
Namawiam Was do zrobienia samodzielnie mleka migdałowego. Zrobione samodzielnie jest tańsze i pozbawione konserwantów. Wykorzystamy także zmiksowane migdały bo jutro przepis na kotleciki migdałowe z ziołami.
Migdały zalewamy na co najmniej 12 godzin zimną wodą. Po tym czasie wodę odlewamy, płuczemy migdały i blendujemy je w mikserze zalewając 1/2 litra wody. Odsączamy na sicie mleko od pulpy. Odsączone migdały (pulpę) zalewamy jeszcze raz wodą i ponownie miksujemy. Ponownie wyciskamy mleko. Pulpę migdałową wkładamy do pojemnika – użyjemy ją do kotlecików a z mleka przygotowujemy koktajl z truskawkami lub mango.
Tak przygotowane mleko przechowuje się do 4 dni w lodówce, w szklanym naczyniu.