Świetne na zimowy wieczór, a o smaku zupełnie innym niż tradycyjny grzaniec na czerwonym winie. Inspiracja pochodzi z wege knajpki w Katowicach.
Przepis
Gruszki obieramy i gotujemy w bardzo małej ilości wody z dodatkiem goździków i świeżych gałązek rozmarynu. Wody wlewamy tyle by przykrywała owoce. Gruszki typu konferencja są bardzo słodkie także nie będziecie musieli dodawać cukru. Całość gotujemy aż do miękkości gruszek.
Do tego kompotu dolewamy wytrawne, białe wino, kieliszek nalewki z gruszki dla wzmocnienia i podkreślamy smak syropem z bergamotki. Do szklaneczek wlewamy wino, dodajemy gruszkę i najlepiej gałązkę świeżego rozmarynu.
Składniki
- wino białe wytrawne
- gruszki najlepiej konferencje
- goździki
- rozmaryn
- nalewka z gruszek
- syrop z bergamotki