
Nie mogłam ostatnio zdecydować, na które mam większą ochotę. Zrobiłam więc dwie wersje.
Nie mogłam ostatnio zdecydować, na które mam większą ochotę. Zrobiłam więc dwie wersje.
Liście kapusty parzymy wrzątkiem i wycinamy nożem grube przeżyłkowania. Soczewicę namaczamy – ok. 2 godz. Gotujemy. Paprykę kroimy drobno i przesmażamy krótko na oleju. Cukinię trzemy na tarce i lekko odsączamy. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy natkę, kumin, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy liście farszem. Gotujemy ok. 45 min. w wodzie z bulionem warzywnym. Podaję tak przygotowane gołąbki ze świeżym sosem ze zmiksowanych pomidorów.
Farsz do gołąbków z grzybami:
Ugotowana kasza gryczana, ugotowane grzyby, przesmażona w drobną kostkę duża ilość cebuli, oregano, sól i pieprz. Przygotowujemy gołąbki według takiej samej zasady. Podajemy z sosem beszamelowym.
sos do gołąbków z soczewicą: