Nie mogłam ostatnio zdecydować, na które mam większą ochotę. Zrobiłam więc dwie wersje.
Przepis
Liście kapusty parzymy wrzątkiem i wycinamy nożem grube przeżyłkowania. Soczewicę namaczamy – ok. 2 godz. Gotujemy. Paprykę kroimy drobno i przesmażamy krótko na oleju. Cukinię trzemy na tarce i lekko odsączamy. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy natkę, kumin, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy liście farszem. Gotujemy ok. 45 min. w wodzie z bulionem warzywnym. Podaję tak przygotowane gołąbki ze świeżym sosem ze zmiksowanych pomidorów.
Farsz do gołąbków z grzybami:
Ugotowana kasza gryczana, ugotowane grzyby, przesmażona w drobną kostkę duża ilość cebuli, oregano, sól i pieprz. Przygotowujemy gołąbki według takiej samej zasady. Podajemy z sosem beszamelowym.
Składniki
- kapusta cukrowa lub włoska
- soczewica
- papryka
- cukinia
- tymianek
- zmielony kumin
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
- kapusta cukrowa lub włoska
- grzyby leśne odgotowane wcześniej
- cebula
- oregano
- kasza gryczana
- sól
- pieprz
sos do gołąbków z soczewicą:
- pomidory
- bazylia
- czosnek
- cebula
- sól
- pieprz