Młoda kapusta jest słodka. Postanowiłam więc trochę dla kontrastu nafaszerować ją kasza gryczaną, wędzonym tofu i przyprawić indyjskimi przyprawami.
Przepis
Liście kapusty należy sparzyć, oderwać i delikatnie odkroić grube przeżyłkowania. Cebulkę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać olej, wrzucić liście curry i poczekać aż będą pachniały. Kolejno dodawać przyprawy w proszku: imbir i kumin. Do miseczki wrzucić ugotowana kaszę, pokruszone tofu, posiekany koper wraz z łodygami i wystudzoną cebulkę z przyprawami. Dodać pieprz, sól, gharam masalę i paprykę. Wymieszać wszystko i zawijać tak przygotowany farsz w liście kapusty.
Zawijam gołąbki w specjalne kieszonki (widoczne na zdjęciu). Układamy je bardzo ściśle w garnku, zalewamy wodą z wegetariańskim bulionem i krótko gotujemy – ok 15-20 minut. Podałam je posypane tylko koperkiem.
Składniki
- liście kapusty
- tofu wędzone
- cebula młoda
- koperek
- sól
- pieprz
- garam masala
- papryka ostra
- liście curry
- imbir w proszku
- kumin w proszku
- olej (ja użyłam ryżowego)