To kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Tym razem w wersji na słodko. Czasami do ciasta zamiast kakao dodaję rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Przepis
Łączymy w miseczce suche składniki. W drugiej miseczce ucieramy masło, cukier i wanilię. Stopniowo, wciąż ucierając, dodajemy do tej masy po kolei po jednym jajku. Potem dokładamy po jednej łyżce suchych składników i kontynuujemy ubijanie. Na końcu dokładamy utartą cukinię a całość mieszamy już delikatnie łyżką.
Jeśli przygotowujemy ciasto w wersji z czekoladą to dopiero teraz dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Pieczemy w 170° około 45 min.
Składniki
- 60 g kakao lub 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 200 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- pół kostki masła
- 150 g cukru trzcinowego
- wanilia
- 3 jajka
- 350 g utartej cukinii