Czasem z braku czasu upraszczam przepis. Zamiast zwykłej kapusty użyłam dziś pekińskiej – jest bardziej krucha, łatwo się dzieli i szybko gotuje.
Przepis
Trzeba wcześniej pomyśleć o namoczeniu fasoli mung. Najlepiej zrobić to na noc, a rankiem ugotuje się błyskawicznie. Kaszę jaglaną należy również ugotować, zalewając ją trzy razy większą objętością wody i nie mieszać w czasie gotowania. Por kroimy drobno lub ścieramy na drobnej mandolinie i sparzamy wrzącą wodą. Odcedzamy.
Wszystkie składniki plus przyprawy łączymy. Zawijamy małe porcje farszu w liście kapusty. Układamy bardzo ściśle w garnku i zalewamy bulionem warzywnym. Gotują się ok. 20-30 minut. W międzyczasie przygotowałam beszamelowy sos z kurkami.
Smakowało pysznie!
Składniki
- fasola mung, którą moczy sie przez noc
- kasza jaglana
- pieprz cytrynowy
- gharam masala
- por
- bulion warzywny
- sól