Ta sałatka to zaskakujące potraktowanie bakłażana ale efekt końcowy jest niesamowity. Za każdym razem robię jej za mało. Sałatkę najlepiej przygotować jeden dzień wcześniej.
Przepis
Kroimy bakłażana w cienkie plastry. Nie solimy! Wrzucamy na rozgrzany olej i karmelizujemy. Bakłażan powinien mieć kolor ciemnobrązowy, prawie czarny. Nie bójcie się smażyć go, aż tak długo. Ten ciemny kolor to efekt skarmelizowania się cukru w bakłażanie.
Usmażone plastry odkładamy na papier by wchłonął nadmiar oleju. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę, rozdrobnione orzechy, wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy octem balsamicznym glaze, oliwą z oliwek. Całość mieszamy. Nie przejmujcie się że bakłażany rozpadną się na części. Wzmocni to końcowy efekt.
Miskę zakrywamy folią spożywczą. Tak przygotowana sałatka musi macerować się przynajmniej 2 h a najlepiej całą noc.
Focaccię przygotowujemy jak ciasto drożdżowe bez jajka, dając mu co najmniej dwa do trzech razy odpocząć. Oliwki, pomidorki chery, i świeży rozmaryn wkładamy na rozprowadzone na blaszce surowe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach.
Jeśli będziecie zainteresowani dokładnym przepisem to dajcie znać.
Duet sałatka i focaccia gotowy.
Składniki
sałatka:
- bakłażan
- czosnek
- natka
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny glaze lub vinegrette plus cukier trzcinowy
- olej do smażeni
focaccia:
- mąka orkiszowa
- drożdże
- woda
- cukier
- sól
- oliwa
- oliwki
- rozmaryn świeży
- pomidorki chery