Na mroźne dni, z odrobiną wina. Pożywna i smaczna.
Przepis
Kroimy cebulę w piórka. Przesmażamy ją w głębszym rondlu na maśle klarowanym aż do miękkości. Dodajemy troszkę mąki, sporo ziół prowansalskich, liście laurowe. Zalewamy cebulę szklanką wytrawnego, białego wina. Po chwili dolewamy wodę i solimy. Dodajemy pieprz cytrynowy. Gotujemy całość jeszcze parę minut na małym ogniu.
W tym czasie kroimy bagietkę na małe kromeczki, smarujemy masłem i posypujemy obficie serem. Jeśli lubicie ciągnący się ser to użyjcie mozzarelli – ja wolę sery długo dojrzewające.
Zapiekamy grzaneczki w piekarniku przez parę minut, aż staną się złotawe. Do misek nalewamy gorącą zupę i na wierzch kładziemy grzaneczki. Dekorujemy gałązką rozmarynu.
Składniki
- cebula
- wino białe, wytrawne
- odrobina mąki pszennej lub z tapioki
- zioła prowansalskie
- liście laurowe
- bagietka orkiszowa
- ser corregio
- masło klarowane
- pieprz cytrynowy