Sezon na pieczarki trwa cały rok, a zioła użyte w sałatce są świeże i sezonowe. Połączenie z orzechami daje zaskakujący smak.
Przepis
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy sos ze składników do marynowania. Smak sosu musicie sami ocenić – nie powinien być zbyt kwaśny, a stosunek oliwy do pozostałych składników to 1:2. Zalewamy pieczarki marynatą i odstawiamy na nie mniej niż pół godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki: łączymy jogurt naturalny z łyżką tahiny, dodajemy posiekane zioła i koperek oraz pieprz i sól do smaku. Orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze części. Odcedzamy pieczarki z marynaty i polewamy sosem. Dodajemy orzechy i całość mieszamy.
Składniki
- pieczarki
- sos do marynowania: oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, syrop klonowy
- oregano świeże
- koperek
- tahina
- jogurt
- sól, pieprz