Sezon na bakłażany jest w Indiach cały rok. Tutaj można nabyć malutkie, w kolorach od białych po ciemno fioletowe i te z pestkami po prawie bezpestkowe egplanty, podczas gdy w Polsce najpopularniejsze są duże i fioletowe.
Przepis
Bakłażana pokroić w kostkę, włożyć do miseczki i dużo posolić. Wymieszać całość, odstawić na ok. 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić curry i jirrę oraz starty imbir. Gdy podsmażymy już przyprawy, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy umytego w zimnej wodzie bakłażana. Wszystko przełożyć do większego garnka, dodać pokrojone pomidory, prażoną cebulę i pieprz.
Jeśli płynu jest za mało należy dodać odrobinę gotowanej wody. Zalać wszystko mlekiem kokosowym i dusić aż do miękkości bakłażanów. Na samym końcu dodać Garam masalę.
Składniki
- bakłażan
- pomidory
- cebula świeża
- cebula prażona
- imbir
- kminek indyjski – jirra
- liście curry
- olej słonecznikowy
- mleko kokosowe
- sól, pieprz
- garam masala