Ciasto bananowe!
Banany nie są moimi ulubionym owocami. Jednak będąc w Indiach, nie mogę się im oprzeć.
Lokalna odmiana bananów jest inna niż te sprzedawane w Europie. Są malutkie i pyszne, łatwo dostępne na każdym targu czy sklepiku – rosną w prawie każdym przydomowym ogródku. Z nich wyrabiam pyszne, przynajmniej dla mnie, ciasto bananowe. Zimą w Polsce dobrze jest trochę uziemiać Vatę i dlatego ciasto z odpowiednimi przyprawami, które dodatkowo jest tak proste do wykonania, może być ciekawą propozycją. Dodając dużo korzennych przypraw albo wręcz przyprawę do piernika, ciasto do złudzenia będzie przypominać nasz świąteczny piernik. Ciasto jest wilgotne i mało słodkie. Z kolei redukując dodawane przyprawy i bakalie możemy uzyskać tzw. chlebek bananowy.
Do zrobienia ciasta wybierajcie banany bio, wybierając oczywiście te najbardziej dojrzałe.